Lämpö- ja energiakaivot

Suoritamme lämpö- ja energiakaivojen porauksia kalustoomme kuuluvalla kallioporakoneella. Poraus onnistuu tyypillisesti yhdessä päivässä. Kalustomme käyttää ympäristöyställisiä öljyjä. Porakaivo lämmönlähteenä on usein sopivin maalämpöpumpulle tällöin puhutaankin lämpökaivosta. Pitkäaikaisten tutkimuksien mukaan keskimäärin parhaat lämpöpumppujen lämpökertoimet ovat saavutettu juuri kalliolämpölaitteiston avulla; maalämpöpumppu, porakaivo, lattialämmitys yhdistelmällä. Lämmönlähteenä syvä kallio on erittäin tasainen ympäri vuoden. Lämpökaivot ovat hyvin pitkäikäisiä eivätkä vaadi käytännössä minkäänlaista huoltoa.  Putkien vaurioitumisriski on erittäin pieni, koska putket roikkuvat vapaina reiässä.

Porakaivo on monesti myös ainoa vaihtoehto lämmönlähteeksi kallioisilla ja pienillä tonteilla. Lämpökaivo porataan yleensä suoraan alaspäin. Mikäli reikiä tarvitsee porata useampia vierekkäin, käytetään vinoreikiä. Tällöin porakaivojen väliseksi kulmaksi jää 20…30 astetta. Lämpöpumpua mitoitettaessa määritellään myös porakaivon halkaisija ja putken pituus talon sijainnin perusteella. Suositeltavaa mitoituksissa on, että porakaivo tehdään vain kahdelle putkelle reikää kohden ja suurin syvyys on 200 metriä, jolloin putken pituudeksi tulee 400 metriä. Jos kaivontekopaikalla on kallion päällä maata päästään irtomaan läpi kallioon eristämällä tämä osuus muovi- tai metalliputkilla. Työhön kuuluu mukaan myös lämpöputkiston asennus ja täyttö maalämpönesteellä. Käytämme maalämpönesteenä ympäristöystävällistä etanolia. Lämpökaivo on tyypilisesti betonirenkaan sisällä, jolloin sitä voidaan huoltaa myöhemmin.

Kuvassa näkyvät osat: 1) Kallio, 2) Maa-aines 3) Teräs-/muoviputki 4) Lämmönkeruupiiri (sis. pohjapainon) 5) Eriste 6) Huoltokaivo. Alla olevassa kuvassa on esitettynä jakotukki, joka liittää 10 vierekkäistä vinoon porattua porakaivoa yhteen.